Wat is retinol: de beginnershandleiding van anti-aging!

geplaatst in: Huidverbetering | 0

Welkom bij de snelle weg naar een hele, hele, hele goede huid! Je hebt vast wel ooit iets gehoord over retinol. Misschien heb je het een keer in jouw schoonheidssalon gezien, op televisie of over gehoord van je beste vriendin. Je weet er dus al iets over, maar weet je wat retinol echt precies doet? Weet je echt waarom je het zou moeten gebruiken, of waarom de meeste schoonheidsspecialisten het als pure magie beschouwen?

Wat doet retinol precies?

Retinol heeft verschillende effecten op de huid wij hebben de 4 belangrijkste voor jou opgeschreven:

  1. Voorkomt rimpels: het verzacht niet alleen jouw huidige fijne lijntjes en rimpels, maar minimaliseert ook de nieuwe rimpels die zich willen gaan vormen.
  2. Verlicht een doffe huid: retinol exfolieert op cellulair niveau en zorgt daarvoor voor een heldere, gladde en letterlijk nieuwe huid.
  3. Behandelt acne: het reguleert niet alleen de vette huid, maar zorgt er ook voor dat de poriën niet verstopt raken, wat resulteert in minder mee-eters, cysten en puistjes.
  4. Vervaagt donkere vlekken: na verloop van tijd helpt retinol de teint van de huid. Het vervaagt zonnevlekken, acnelittekens, hyperpigmentatie en donkere vlekken.

FEIT #1: Retinol vertraagt het verouderingsproces van je lichaam

In jouw vroege jaren (ongeveer tot je 30ste) is er om de 28 dagen een celvernieuwing. Hierdoor ontstaat er een nieuwe frisse huid. Na je 30ste vertraagt je celregeneratie en wordt de huid pas vernieuwd na 50,60 of 70 dagen. Die langzamere celregeneratie is wat ervoor zorgt dat je gezicht er droog, dof en gerimpeld uitziet.

Retinol zinkt letterlijk in de huid en helpt de celvernieuwing te versnellen. Hierdoor heeft je gezicht weer een frissere en gladdere huid. Retinol houdt je huid eigenljk voor de gek door te laten denken dat het jonger is dan het is, een soort Benjamin-Button effect. Ondanks dat het werken van retinol soms wel drie maanden kan duren zal het resultaat uiteindelijk van jonge Brad Pitt-niveau zijn!

FEIT #2: niet alle retinol producten zijn hetzelfde

Technisch gezien is retinol slechts een van de vele verschillende soorten retinoïden (de overkoepelende term voor alle vitamine A-derivaten, inclusief retinol) die op de markt zijn. Een B merk formule tegen veroudering kan bijvoorbeeld retinylpamitaat (de zwakste retinoIden) bevatten, of het kan retinol (nog iets sterker en meest aanvaardbare), retinaldehyde (nog sterker) of adapaleen (de sterkste, specifiek ontwikkeld voor acne).

Dus welke retinoïde moet je dan kiezen? In het meest ideale geval laat je je adviseren door de schoonheidsspecialisten. Die kan namelijk een retinol product kiezen die het beste bij jou huidtype past. Maar als je je niet laat adviseren dan is het belangrijk dat je kiest voor de zachtste retinoïden, zoals retinylpalmitaat (voor gevoelige of droge huid) of retinol (voor alle andere huidtypen). Pas na een jaar kan je dan gaan denken aan een hogere retinoïden.

Ongeacht welke retinoïde sterkte je kiest, weet dat ze allemaal effectief zijn op de lange termijn. Studies hebben aangetoond dat na verloop van tijd zelfs dezelfde anti-verouderingseffecten worden bereikt, ondanks de verschillende sterktes.

LET OP: voordat je een retinoïde gaat gebruiken:

  1. Kies de juiste sterkte: zoals hierboven al aangegeven, zorg dat je een retinol kiest die past bij jouw huidtype. Retinylpalmitaat is er vooral voor de gevoelige huid. Retinol of retinaldehyde voor de overige huidtypes. Adapaleen is er vooral voor een vette, acne-gevoelige huid.
  2. Gebruik niet teveel: de eerste week dat je retinol gebruikt gebruik je het één keer per week, dan volgende week twee keer, etc. Retinol is iets wat je moet opbouwen.
  3. Alternatieve agressieve producten: gebruik geen acne-producten, zuren of peelingen terwijl je ook retinoïde gebruikt, anders riskeer je irritatie of zelfs brandplekken op de huid.
  4. Zonnebrandcrème: retinoïde maken de huid extra gevoelig voor de zon, dus zorg ervoor dat als je een retinol product koop je ook direct inslaat op de zonnebrandproducten!

Wil je meer informatie over producten met retinol? Neem dan contact op met onze salon, wij bieden verschillende producten die retinol bevatten en geloven in de prachtige resultaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *