Wat zijn ouderdomsvlekjes en hoe kom je er vanaf?

geplaatst in: Huidproblemen | 0

Zelfs wanneer je de huid goed beschermt tegen de zon, kan een levenslange blootstelling van UV-straling leiden tot het ontstaan van ouderdomsvlekjes. Ouderdomsvlekjes staan ook wel bekend als zonnevlekken, pigmentvlekken of levervlekken. Omdat ouderdomsvlekjes worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon, zullen ze sneller zichtbaar worden bij mensen die vaak aan de zon zijn blootgesteld. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de vorming van deze vlekjes te voorkomen of behandelen, op elke leeftijd!

Zon | Ouderdomsvlekjes

Wie krijgt ouderdomsvlekjes?

Wanneer je denkt aan de meest voorkomende tekenen van veroudering, denk je waarschijnlijk snel aan het ontstaan van rimpels en het verlies van stevigheid. Maar ouderdomsvlekjes zijn eigenlijk één van de meest voorkomende tekenen van huidveroudering. Ze kunnen al verschijnen in je vroege jaren 40, of zelfs eerder als je erg vaak blootgesteld bent aan de zon. 

Hoe zien ze eruit?

Ouderdomsvlekjes zijn meestal bruine vlekjes die zich ontwikkelen op het oppervlakte van de huid. Alhoewel, ze kunnen ook zwart zijn of een donkere kleur bruin hebben. Het is belangrijk dat je moedervlekken niet verwart met ouderdomsvlekken. Een moedervlek is een hobbeltje op de huid, een ouderdomsvlekje is vlak. 

Waar verschijnen ze?

Omdat ouderdomsvlekjes voornamelijk worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon, verschijnen ze meestal op de gebieden van de huid die vaak worden blootgesteld. Denk hierbij aan het gezicht, de schouders, de onderarmen en de bovenkant van de handen. Echter, kunnen ze op elk gedeelte van het lichaam dat blootgesteld is geweest aan de zon ontwikkelen.

Zijn ze gevaarlijk?

Ouderdomsvlekjes zelf zijn niet gevaarlijk. Maar wanneer je een significante of vreemde verandering zien in de huid, is het verstandig om even langs een dokter te gaan. 

Kun je het voorkomen?

Het is erg moeilijk om ouderdomvlekjes geheel te voorkomen. Er zijn echter een aantal preventieve stappen die je kunt ondernemen om het risico te verminderen:

  • Zonnebrand – De overduidelijke manier om het te voorkomen is door zonnebrand te gebruiken, zelfs wanneer je niet blootgesteld wordt aan UV straling. Draag altijd een SPF en zoek ook een dagcrème met SPF. 
  • In de auto – Terwijl de meeste voorruiten van de auto’s tegen UVB straling beschermen (de straling die verbranding veroorzaakt), bieden ze geen bescherming tegen UVA straling (de straling verantwoordelijk voor zonneschade en huidveroudering). Zorg dat je je daarom goed beschermt, ook als je in de auto zit. Veel zijramen van de auto’s bieden ook geen volledige bescherming tegen de zon. 
  • Antioxidanten – Wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon zullen vrije radicalen ervoor zorgen dat de huid vroegtijdig veroudert. Antioxidanten gaan de strijd aan met vrije radicalen. Groentes en fruit zijn een goede bron van antioxidanten. Zorg er daarom voor dat je antioxidantrijke voeding consumeert, en kies daarnaast ook voor huidverzorging die antioxidanten bevatten. 

Kun je het verhelpen?

Soms is voorkomen geen optie meer… Maar gelukkig zijn er ook maatregelen die je kunt nemen om ouderdomsvlekjes te vervagen/ verminderen. De Environmental Shield lijn van Murad Skincare is speciaal ontwikkeld voor de huid die is beschadigd door de zon. Het helpt de huid te repareren en herstellen.

Bij Skin Innovations in Tilburg, helpen wij jou graag van je huidproblemen af. Ben jij benieuwd wat je nog meer kunt doen tegen ouderdomsvlekjes. Informeer dan bij onze specialist. Lees hier meer over pigment of ouderdomsvlekken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.