7 feiten over de huid die jij nog niet wist!

geplaatst in: Huidproblemen, Huidverbetering | 0

Het is het grootste orgaan van het lichaam, wist je dat? Er zijn nog zoveel dingen die wij niet wisten over de huid!

Acne, uitslag en verbrande huid door de zon zijn verschillende huidproblemen die vaak naar boven komen wanneer mensen denken aan de huid. Maar wat weten wij eigenlijk nog meer over de huid en de vitale rol die het speelt voor de gehele gezondheid?Wij hebben een aantal leuke feiten opgeschreven die je misschien nog niet wist over de huid:

De huid is het grootste orgaan van je lichaam

De huid is ongeveer 16% van ons gehele lichaamsgewicht en is ongeveer 1,73 vierkante meter groot (breed/lang?). Nou dat zal dan wel het grootste orgaan zijn he?

Er zijn vier hoofd receptoren in de huid die reageren op druk

De lichaampjes van Meissner, de schijven van Merkel, Ruffini en Pacinese bloedlichaampjes. Elke receptor reageert op een ander soort aanraking. Meissner reageert op lichte aanrakingen, Merkel op druk en textuur, Ruffini op rekken en Pacinese op trillingen en diepe druk. Bovendien zijn er talloze vrije zenuwuiteinden in de huid die pijn en temperatuur meten.

De huid speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur

Je huid fungeert als een thermostaat van je lichaam. Wanneer de temperatuur stijgt worden de zweetklieren in het lichaam geactiveerd. Wanneer de temperaturen lager zijn worden de bloedvaten in de huid dikker en beperken ze de hoeveelheid warm bloed die de huid kan bereiken, zo voorkom je warmteverlies. Poriën worden ook kleiner bij koude temperaturen om zo warmte beter vast te kunnen houden.

De huid krijgt zijn kleur van een pigment dat melanine wordt genoemd

Huidskleuren variëren van zeer licht tot zeer donker, afhankelijk van de hoeveelheid melanine het lichaam aanmaakt. Iedereen heeft dezelfde hoeveelheid cellen die melanine produceren, maar niet iedereen produceert hetzelfde aantal. Hoe meer melanine je lichaam produceert, hoe donkerder de huid.

Je huid regenereert zichzelf

Je huid werd dagelijks zijn dode huidcellen af en creëert elke 28 dagen een nieuw laagje huid. Zelfs terwijl je slaapt doet Moeder Natuur haar werk door ervoor te zorgen dat je huid zichzelf exfolieert, zonder jouw huid. Dat gezegd hebbende, dit proces zal naarmate je ouder wordt minder snel gaan en er kunnen ook altijd dode huidcellen op de huid achterblijven. Ons advies is dan ook om altijd nog een extra exfoliator te gebruiken.

Stof bestaat deels uit dode huidcellen

Stof is een opeenhoping van veel verschillende materialen, denk aan: vuil, schilfers van dieren, zand, afval van insecten en dus ook zelfs dode huidcellen. Sterker nog elke keer dat je stofzuigt vliegen de dode huidcellen je letterlijk om je oren!

Er leven miljoenen bacteriën op je huid

Het oppervlak van de huid is de thuisbasis van diverse gemeenschappen van bacteriën, samen bekend als de huid microbiota. De onschadelijke bacteriën die op jouw huid wonen kunnen immuuncellen aanmaken om zo ziekteverwekkende microben te bestrijden.

Dat waren 7 gave feiten over de huid! Wist je ze allemaal? Of zitten er een aantal nieuwe feiten tussen? Wij schrokken vooral van de huidschilfers tijdens het stofzuigen!

Bij Skin Innovations in Tilburg zijn wij gespecialiseerd in huidverbetering en gezichtsbehandelingen. Kom eens langs voor een gratis intake gesprek waarbij wij een huidanalyse kunnen doen en jouw advies kunnen geven op huidgebied.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *