De zomer is begonnen en dit is dan ook de tijd van het jaar dat je aan niets anders dan zonnebescherming moet denken! En je hebt het waarschijnlijk al tientallen of honderden keren gehoord: draag elke dag SPF, herhaal dit om de paar uur en kies een broad spectrum. Maar er gaan ook veel mythes de ronde over zonnebrand. En om de misvattingen even uit de wereld te helpen, hebben we een aantal gemeenschappelijke opvattingen over zonnebrand op een rijtje gezet. Benieuwd of deze opvattingen waar zijn? Lees dan snel verder. Want een goede bescherming tegen de zon is de beste anti-aging!
-
Ik hoef geen zonnebrand te dragen als ik het grootste gedeelte van de dag binnen doorbreng.
NIET WAAR! Zelfs wanneer je de meeste tijd binnen doorbrengt, moet je alsnog een zonnebrand gebruiken voor de delen van het lichaam die niet bedekt zijn. Zeker als je tijd doorbrengt naast het raam. Het raam kan namelijk UVB stralen grotendeels tegenhouden, maar kunnen UVA stralen niet tegenhouden. Daarnaast is het een gezonde gewoonte om elke dag zonnebrand aan te brengen en kan het dus geen kwaad, ook als je niet bij het raam zit.
-
Zolang ik niet verbrand, is het gezond om een kleurtje te krijgen. Een basis tintje helpt om verbranden tegen te gaan.
NIET WAAR! Er bestaat niets zoals een veilig ‘basis tintje’ of een ‘gezonde tan’. Het is bewezen dat UV-stralen schadelijk zijn voor de huid en een onbeschermde blootstelling verhoogt het risico op het ontwikkelen van huidkanker. Door te bruinen, en ook dus door te verbranden, breng je permanente schade aan, aan het DNA van de huid. De huid probeert dit te herstellen, maar dit lukt nooit volledig.
-
Een hogere SPF betekent dat ik voor een langere tijd langer in de zon kan doorbrengen.
NIET WAAR! SPF (staat voor sun protection factor) is een maatstaf voor het vermogen van de zonnebrand om UVB stralen tegen te kunnen houden. Een hogere SPF betekent dat de huid bijvoorbeeld voor 95% is beschermd, terwijl een lagere SPF de huid voor 90% beschermt. Het is echter bij beide producten nodig om dit om de paar uur opnieuw aan te brengen.
-
Zonnebrand voorkomt dat het lichaam de noodzakelijke vitamine D kan krijgen
NIET WAAR! Vitamine D is belangrijk voor ons allemaal. Het ondersteunt de groei van botten, ondersteunt een gezond immuunsysteem en kan helpen om een aantal ziekten te voorkomen. En het klopt dat de stralen van de zon een bron is van vitamine D. Uit recent onderzoek blijkt echter dat zonnebrand de vitamine D productie in het lichaam niet tegenhoudt. Bovendien is bepaalde voeding ook een bron van vitamine D.
-
Sommige ingrediënten in zonnebrand zijn schadelijk
NIET WAAR! Alle ingrediënten die in zonnebrand worden gebruikt zijn goedgekeurd door zowel Europese als Nederlandse regelgeving. Als dit niet het geval was geweest, dan zouden de producten niet verkocht mogen worden. Er is dus geen bewijs dat de ingrediënten in zonnebrand schadelijk zijn voor mensen. Voor mensen die zich wel zorgen maken over de chemicaliën in zonnebrand, zij kunnen kiezen voor een ‘fysieke’ zonnebrand.
Benieuwd welke zonnebrand jij het beste kunt kiezen? Neem dan contact op met onze specialist.
Geef een antwoord