Acne: mythes en feiten

geplaatst in: blog, Huidproblemen | 0

Acne is een veelvoorkomend huidprobleem bij zowel tieners als volwassenen. Maar wat is het precies? Wordt het veroorzaakt door jouw voeding, levensstijl of genen? Of wordt het toch veroorzaakt door het dragen van make-up? Op internet is er veel te lezen over dit huidprobleem, maar veel van deze informatie is tegenstrijdig. Wat kun je dus wel en niet geloven als het gaat over acne? Wij hebben een aantal mythes en feiten over dit veelvoorkomende huidprobleem op een rij gezet:

Alleen tieners krijgen het – MYTHE

Veel tieners krijgen last van acne en door veel mensen geloven dat het na je tienerjaren wel over is. Maar helaas hebben veel volwassenen ook last van dit huidprobleem. Zowel tieners als volwassenen kunnen last hebben van dit huidprobleem. 

Volwassen vrouwen krijgen het vaker dan volwassen mannen – FEIT

Vrouwen krijgen sneller last van acne dan mannen. Ongeveer 15-20% van de vrouwen hebben op volwassen leeftijd last van dit huidprobleem. Voor mannen is dit niet meer dan 5%. Dit komt omdat vrouwen gevoeliger zijn voor hormonale veranderingen. 

Acne is genetisch – FEIT

Je genen spelen een belangrijke rol als het gaat om acne. Hadden jouw ouders veel last van puistjes, dan is de kans groot dat jij hier ook last van gaat krijgen. 

Jouw levensstijl beïnvloedt het ontstaan van acne – FEIT

Er zijn verschillende onderzoeken die laten zien dat zuivelproducten de kans op acne vergroten. Daarnaast zijn er ook onderzoeken geweest naar het verband tussen dit huidprobleem en stress.

Chocolade verergert acne – MYTHE

De rol die chocolade speelt bij het ontstaan van acne blijft controversieel. Er is geen overtuigend bewijs dat chocolade het probleem verergert.

Acne is besmettelijk – MYTHE

Acne is niet besmettelijk en kan niet van de ene persoon aan de andere gegeven. Acne bacterie speelt wel een rol in de ontwikkeling van dit huidprobleem, maar het kan niet verspreiden zoals veel andere bacteriële infecties. 

Hydratatie is belangrijk voor mensen die snel acne krijgen – FEIT

Er wordt vaak gedacht dat een crème ervoor zorgt dat de huid alleen maar vet wordt, zeker als je van jezelf al een vette huid hebt. Echter zorgt een crème ervoor dat je de huid goed in balans houdt. Hydrateren is dus een must. Doe je dit niet, dan wordt de huid alleen maar vetter.

Knijp je puistjes niet uit – FEIT

Het wordt niet aangeraden om aan jouw puistje te pulken en/of deze uit te knijpen. Dit kan namelijk leiden tot schade aan de huid. 

Vermijd make-up – MYTHE

Heb je acne, of krijg je snel last van een vette huid, dan is het niet nodig om make-up te vermijden. Als dit jou zelfverzekerder maakt, is dat geen probleem! Wel is het belangrijk dat je de juiste producten gebruikt. Kies voor een minerale make-up, die de huid laat ademen en gemaakt is van natuurlijke mineralen. 

Is jouw vraag nog steeds niet beantwoord? Neem dan contact met ons op. Lees hier meer over acne en wat je kunt doen om dit huidprobleem te verminderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *